14-02-2014

Βιταμίνη D και προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη (www.osteonews.gr).

Βιταμίνη D και προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη (www.osteonews.gr).
 
Η προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από υπέρταση και λευκωματουρία και μπορεί να καταλήξει και σε θάνατο.
Για να μελετηθεί εάν η βιταμίνη D συμμετέχει σε μια τέτοια παθολογική κατάσταση μελετήθηκαν τα επίπεδά της σε 3000 έγκυες γυναίκες, εκ των οποίων οι 700  έπαθαν προεκλαμψία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσία βιταμίνης D σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό μιας εγκύου  μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο σοβαρής προεκλαμψίας.
Κατά την άποψη των ερευνητών, τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο προσδιορισμός της βιταμίνης D στο αίμα μιας εγκύου είναι απαραίτητος και εάν αυτή ευρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα θα πρέπει να αναπληρώνεται από το στόμα σταθερά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 
Πηγή = Lisa M. Bodnar, Hyagriv N. Simhan, Janet M. Catov, James M. Roberts, Robert W. Platt, Jill C. Diesel, Mark A. Klebanoff. Maternal Vitamin D Status and the Risk of Mild and Severe Preeclampsia. Epidemiology, 2014; 1 DOI:10.1097/EDE.0000000000000039