10-09-2021

H μεγάλη διαφήμιση από τα ΜΜΕ, της αποτελεσματικότητας των αναλγητικών κάνναβης δεν αποδεικνύεται από τις κλινικές μελέτες! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

μεγάλη διαφήμιση από τα ΜΜΕ, της αποτελεσματικότητας των αναλγητικών κάνναβης δεν αποδεικνύεται από τις κλινικές μελέτες!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

 

Οι πλέον αυστηρές κλινικές μελέτες για την δράση και τις παρενέργειες ενός φαρμάκου, είναι αυτές που ονομάζονται τυχαιοποιημένες διπλές τυφλές και γίνονται υποχρεωτικά για όλα τα φάρμακα. Σε όλες αυτές το ελεγχόμενο φάρμακο συγκρίνεται με το εικονικό φάρμακο (μη δραστικό φάρμακο ή placebo). Εάν η διαφορά στην αποτελεσματικότητα (δράση/παρενέργειες) είναι θετική και στατιστικά σημαντική τότε το ελεγχόμενο φάρμακο εγκρίνεται από τις ρυθμιστικές αρχές.

 

Σουηδοί ερευνητές από το Karolinska Institutet και το Πανεπιστήμιο του Gothenburg στην Σουηδία, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου,  αφού ανέλυσαν όλες τις σχετικές  μελέτες (περίπου 20) κατέληξαν ότι τα κανναβινοειδή ελάχιστα διαφέρουν σε αποτελεσματικότητα από το placebo.

 

Η ανασκόπηση (review) περιλαμβάνει 1459 ασθενείς μέσης ηλικίας 51 έτη οι οποίοι έπασχαν από νευροπαθητικό πόνο, πολλαπλή σκλήρυνση ή άλλες κλινικές οντότητες του πόνου. Τα κανναβινοειδή τα οποία ελέχθηκαν ήταν αυτά που περιείχαν cannabidiol (CBD), dronabinol, nabilone, nabiximols, and tetrahydrocannabinol σε οποιαδήποτε φαρμακοτεχνική μορφή και να χορηγήθηκαν.

Το εικονικό φάρμακο (placebo) είχε στατιστικά σημαντική αναλγητική επίδραση στα συμπτώματα (g, 0.64; I2, 87.08%; P .01) συγκριτικά με τα κανναβινοειδή τα οποία είχαν (g, 0.95; I2, 84.07%; P .01). Οι διαφορές δεν ήταν τελικά στατιστικά σημαντικές (g mean difference [MD], 0.32; P =.09).

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι παρά όσα λέγονται στα διάφορα μέσα (ΜΜΕ) όπου υπερεκτιμούν την αναλγητική δράση των κανναβινοειδών στο νευροπαθητικό πόνο, οι κλινικές μελέτες όταν αναλυθούν με προσοχή δεν αποδεικνύουν το ίδιο (Gedin P, Blomé S, Pontén M, et al.  JAMA Netw Open. 2022, doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.43848).

Πάντως η δράση του placebo στις κλινικες μελέτες του πόνου, οποιασδήποτε μορφής, δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύει τέτοια υψηλά αναλγητικά επίπεδα. Όπως έχουμε αναφέρει και πριν σε παλαιότερο άρθρο μας, όλες οι κλινικές μελέτες του πόνου που χρησιμοποιούν placebo, για σύγκριση, έχουν μεγάλο πρόβλημα για να εγκριθούν διότι η διαφορά μεταξύ του τελευταίου και της δραστικής ουσίας ποτέ δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το περίεργο είναι ότι φαινόμενο αυτό παρατηρείται στις Αμερικανικές μελέτες και όχι στις Ευρωπαϊκές (Medical News from Scientific American: Health, October 7, 2015, 12:30 pm by Scientific American: Health and  Nature magazine).

Επειδή έχω ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το φαινόμενο του πόνου, έχω πειστεί ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση ιδιαίτερα του νευροπαθητικού πόνου, είναι μια πρόκληση για τον κάθε γιατρό. Ισως εδώ θα πρέπει να μην μας ενδιαφέρει εάν ο ασθενής έχει βελτιωθεί από το κανναβινοειδές ή από το φαινόμενο placebo, φτάνει να έχει ανακουφιστικό αναλγητικό αποτέλεσμα. Οπως λέει και ο λαός «είτε μαύρη γάτα είναι είτε άσπρη γάτα, αυτό τελικά που μας ενδιαφέρει είναι να πιάνει ποντίκια».