25-04-2017

Ποιά είναι τα αποτελέσματα της αντιοστεοπορωτικής αγωγής σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Ποιά είναι τα αποτελέσματα της αντιοστεοπορωτικής αγωγής
σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Στο περιοδικό Annals of Internal Medicine του Απριλίου 2017 δημοσιεύθηκε μια συστηματική ανασκόπιση και μετα-ανάλυση σχετικά με τα οφέλη ή τις βλάβες της αγωγής για την οστεοπόρωση σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ). Είναι γνωστό σε όλους ότι οι παρενέργειες της ΧΝΑ περιλαμβάνουν οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.
Έγινε ανασκόπιση ελεγχόμενων μελετών από PubMed και Cochrane Central Register από το 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2016. Έπρεπε οι μελέτες αυτές να έχουν 6 μήνες τουλάχιστον follow up. Από όλες τις μελέτες βρέθηκαν 13 που περιελάμβαναν ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού (6 μελέτες), ασθενείς με ΧΝΑ σταδίου 3 έως 5 ή που βρίσκονταν σε αιμοκάθαρση (3 μελέτες) ή μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ΧΝΑ (4 μελέτες). Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις μελέτες έδειξαν ότι τα διφωσφονικά μπορεί να ελαττώσουν την απώλεια της BMD (Bone Mineral Density) στους μεταμοσχευμένους ασθενείς, όμως τα αποτελέσματα τους στα κατάγματα και στην ασφάλεια των μεταμοσχευμένων ασθενών και των άλλων ασθενών με ΧΝΑ δεν ήταν ξεκάθαρα. 
Η raloxifene μπορεί να προφυλάσσει τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης αλλά δεν βελτιώνει την BMD.  
Τα αποτελέσματα των teriparatide και denosumab στην BMD και στα κατάγματα ήταν ασαφή και πιθανόν υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια των ασθενών.
Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι τα αποτελέσματα των φαρμάκων που δίδονται  για την οστεοπόρωση σε ασθενείς με ΧΝΑ όσον αφορά την BMD, τον καταγματικό κίνδυνο και την ασφάλεια δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη.
 
 
 
Πηγή: Wilson LM1, Rebholz CM1, Jirru E1, Liu MC1, Zhang A1, Gayleard J1, Chu Y1, Robinson KA1. Benefits and Harms of Osteoporosis Medications in Patients With Chronic Kidney Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. Ann Intern Med. 2017 Apr 11. doi: 10.7326/M16-2752. [Epub ahead of print].