29-04-2014

Οι Θεραπευτικές Δυνατότητες της Μελατονίνης, Δρ Ιφιγένεια Κώστογλου-Αθανασίου, Ενδοκρινολόγος (ikostoglouathanassiou@yahoo.gr)

Οι Θεραπευτικές Δυνατότητες της Μελατονίνης, Δρ Ιφιγένεια Κώστογλου-Αθανασίου,Ενδοκρινολόγος (ikostoglouathanassiou@yahoo.gr).
 
Η μελατονίνη είναι ορμόνη που παράγεται από το κωνάριο ή επίφυση, αδένα που υπάρχει στον εγκέφαλο.  Η ορμόνη συντίθεται χημικά και σήμερα χρησιμοποιείται στη θεραπευτική.  Οι θεραπευτικές εφαρμογές της μελατονίνης είναι πολλές.  Η ορμόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του ύπνου, για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και για την αντιμετώπιση του συνδρόμου καθυστέρησης της φάσης του ύπνου - delayed sleep phase syndrome.  Η μελατονίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του jet lag, δηλαδή της διαταραχής του οργανισμού που παρατηρείται μετά από υπερατλαντικές πτήσεις, κατά την άφιξη στον τόπο προορισμού για πτήσεις κατά τις οποίες διασχίζονται μέχρι 8 ζώνες χρόνου και προ και μετά την πτήση όταν διασχίζονται >8 ζώνες χρόνου.  Η ορμόνη είναι ένα φυσικό ισχυρό αντιοξειδωτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιοξειδωτικό.  Φαίνεται ότι έχει αντιγηραντική δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιγηραντική της δράση.  Η μελατονίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπευτική του καρκίνου, προληπτικά για την πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου και συμπληρωματικά, σαν συμπληρωματική θεραπεία σε άλλες μορφές θεραπείας του καρκίνου και για την πρόληψη της εμφάνισης επιπλοκών από τις θεραπείες αυτές.  Μελλοντικά, η ορμόνη φαίνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπευτική της νόσου Alzheimer’s για την αναστολή της προόδου της νόσου και σαν θεραπεία για την πρόληψη της εμφάνισης σηπτικής καταπληξίας, καθώς φαίνεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.  
Φαίνεται ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι συχνότερη και βαρύτερη στις βόρειες χώρες όπου ο πληθυσμός εκτίθεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μελατονίνης λόγω μακρότερων νυκτών και μακρότερου και βαρύτερου χειμώνα σε σχέση με τις νότιες μεσογειακές.  Φαίνεται ακόμη ότι η πρωινή δυσκαμψία στη ρευματοειδή μπορεί να σχετίζεται με την προφλεγμονώδη δράση της μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύκτας.  Οι παρατηρήσεις αυτές συνάδουν με την ανοσοενισχυτική δράση της ορμόνης.  
 
Πηγή = Ifigenia Kostoglou-Athanassiou (ikostoglouathanassiou@yahoo.gr), Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism February 5, 2013 2042018813476084, Published online before print February 5, 2013, doi:10.1177/2042018813476084