06-05-2014

Η υπερουριχαιμία στους άνδρες αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπορωτικό κάταγμα. (www.myoskeletiko.com).

Η υπερουριχαιμία στους άνδρες αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπορωτικό κάταγμα. (www.myoskeletiko.com).
 
Μέχρι πριν μερικά χρόνια γνωρίζαμε ότι η χρόνια υπερουριχαιμία μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα όπως και σε δημιουργία νεφρικών λίθων.
Τα τελευταία 5-6 χρόνια πολλές μελέτες συνέδεσαν την υπερουριχαιμία με υπέρταση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και καρδιαγγειακές νόσους.
Πολύ πρόσφατα άρχισαν να δημοσιεύονται μελέτες που συνδέουν την υπερουριχαιμία με μείωση της οστικής μάζας και με αύξηση των οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Μια πολύ πρόσφατη μελέτη (Απρίλιος 2014) που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της National Kidney Foundation  των ΗΠΑ αφορούσε την σχέση μεταξύ της υπερουριχαιμίας και της παρουσίας οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Μελετήθηκαν για 11 χρόνια 4692 άτομα, 1963 άνδρες και 2729 γυναίκες στα οποία είχε μετρηθεί στην αρχική εξέταση το ουρικό οξύ του αίματός τους. Μεταξύ των ανδρών 430 είχαν ουρικό οξύ αίματος περισσότερο από 7mg/dL (MT 8,08 mg/dL). 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που είχαν υπερουριχαιμία πάνω από 7mg/dL, παρουσίαζαν σημαντική αύξηση κατά 62% της παρουσίας οστεοπορωτικού κατάγματος συγκριτικά με αυτούς που το ουρικό τους οξύ κυμαίνονταν σε φυσιολογικά πλαίσια (HR 1.62, 95% CI 1.075 to 2.449,P=0.02). Αντίθετα στις γυναίκες δεν παρουσιάστηκε αυτό το εύρημα. Μάλιστα σε μια παλαιότερη μελέτη βρέθηκε ότι στις γυναίκες η υπερουριχαιμία προστατεύει την οστική τους μάζα. Δεν υπάρχει ακόμη ερμηνεία αυτης της διαφοράς μεταξύ των φύλων. 
Κατά την άποψη των ερευνητών η υπερουριχαιμία στους άνδρες μπορεί να επηρεάσει με διάφορους τρόπους την οστική μάζα.
Καταρχήν η πρώτη σχέση που έχει βρεθεί από παλιά είναι της υπερουριχαιμίας και του υπερπαραθυρεοειδισμού. Σύμφωνα με την μελέτη εκείνη το ουρικό οξύ αναστέλλει τόσο την έκφραση όσο και την δράση της 1-α υδροξυλάσης και γιαυτό μπορεί να προκαλέσει υπερπαραθυρεοειδισμό και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο έμμεσα και την ποιότητα του οστού.
Αλλες μελέτες έδειξαν ότι η υπερουριχαιμία μπορεί να οδηγήσει σε Οστεοπόρωση με διάφορους μηχανισμούς όπως: 1) Μειώνοντας το ΝΟ των οστών. 2) Προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και 3) Μειώνοντας την ενεργοποίηση της βιταμίνης D.
Παρόλο που η μελέτη που παρουσιάζουμε είναι μελέτη παρατήρησης, θέτει μια σοβαρή υπόνοια για την θετική σχέση υπερουριχαιμίας και Οστεοπόρωσης και απαιτεί επιβεβαίωση!
 
Πηγή = Mehta T, et al "Uric acid levels are associated with a higher risk of hip fractures in older men: Data from the cardiovascular health study (CHS)" National Kidney Foundation 2014; Abstract 409.