07-11-2017

Μήπως τα Διφωσφονικά προφυλάσουν από Οστεοαρθρίτιδα;Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Μήπως τα Διφωσφονικά προφυλάσουν από Οστεοαρθρίτιδα;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
To ερώτημα που θέτει ο τίτλος δεν είναι καινούργιο! Αρκετοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει την άποψη ότι η οστεοαρθρίτιδα δεν ξεκινά από τον αρθρικό χόνδρο, αλλά από το υποχόνδριο οστούν. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους εάν αυτό παρουσιάζει οστεοπενία δεν μπορεί να αντέξει το βάρος του σώματος στις στηρικτικές αρθρώσεις, όπως είναι αυτή του γόνατος και υφίσταται μικροκατάγματα και μικροπαραμορφώσεις. Οι βλάβες αυτές οδηγούν σε αστάθεια της άρθρωσης και δευτεροπαθή βλάβη  του αρθρικού χόνδρου που καταλήγει σε οστεοαρθρίτιδα.
Δυστυχώς οι μέχρι σήμερα μελέτες δεν κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με αντιοστεολυτικά φάρμακα έδωσε κάποια θετικά αποτελέσματα.
Μια όμως πρόσφατη μελέτη από το  Boston University School of Medicine, στην Massachusetts, έδωσε ισχυρές ενδείξεις ότι τα διφωσφονικά μπορεί να αναστείλουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπασχαν από οστεοπόρωση και ελάμβαναν διφωσφονικά.
Πράγματι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που ελάμβαναν διφωσφονικά είχαν 26% λιγότερη πιθανότητα να καταλήξουν σε ολική χειρουργική αντικατάσταση του γόνατος για την αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας. Η επισταμένη ανάλυση των ευρήμάτων τους για αναζήτηση άλλης αιτιολογίας του παραπάνω αποτελέσματος πλην των διφωσφονικών, ήταν αρνητική.
Νομίζουμε ότι εάν αποδειχθεί και από άλλες μελέτες ότι η αποκατάσταση της οστεοπενίας του υποχόνδριου οστού προλαμβάνει την δυσμενή εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, τότε ανοίγει ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο στην θεραπευτική της νόσου.
 
 
Πηγή = Tuhina Neogi et al. Effect of bisphosphonates on knee replacement surgery. Ann. Rheum. Dis http://dx.doi.org/10.1136/annrheumdis-2017-211811