31-10-2017

Ασβέστιο και πρόληψη μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Ασβέστιο και πρόληψη μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Η οστεοπόρωση είναι συχνή πάθηση και μάλιστα προσβάλλει μία στις τρείς γυναίκες. Το ασβέστιο αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για δυνατά και υγιή οστά και σε όλο τον κόσμο οι επιστημονικές εταιρείες δημοσιεύουν οδηγίες για το ποιες είναι οι καθημερινές ανάγκες ασβεστίου σε όλες τις ηλικίες από την παιδική έως την γεροντική ηλικία.
Η EMAS (European Menopause and Andropause Society) πρόσφατα δημοσίευσε νέες κλινικές οδηγίες με στόχο την ενημέρωση όσον αφορά την σημαντικότητα του ασβεστίου στην ελάττωση του κινδύνου για οστεοπόρωση. 
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου μετά την εμμηνόπαυση κυμαίνεται από 700 έως και 1200 mg την ημέρα. Είναι αβέβαιο εάν η μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου προκαλεί κάποια βλάβη. Μερικές επιδημιολογικές μελέτες τονίζουν ότι πιθανόν η μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά επεισόδια , άνοια ή παραδόξως και κάταγμα.
Το ασβέστιο μπορεί να ληφθεί από την τροφή ή από συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν άλατα ασβεστίου. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσλαμβάνουν το απαιτούμενο ασβέστιο μέσω μιας προσεγμένης και υγιούς διατροφής, όμως αυτό δεν είναι δυνατόν πάντα.
Δεδομένα από την βάση δεδομένων NHANES στις ΗΠΑ έδειξαν ότι λιγότερο από το 1/3 των γυναικών ηλικίας από 9 έως 71 ετών καταναλώνουν την επιθυμητή ποσότητα ασβεστίου. Τα συμπληρώματα διατροφής ασβεστίου σε αρκετά άτομα δεν είναι ανεκτά και ως εκ τούτου δεν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του είναι και η υπερσυνταγογράφιση συμπληρωμάτων ασβεστίου πάνω από την ανώτερη  συνιστώμενη δόση των 2000mg την ημέρα. Για παράδειγμα, μία μελέτη έδειξε ότι στο 29% των συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων ασβεστίου η προτεινόμενη δοσολογία ήταν μεγαλύτερη του ανώτερου επιτρεπτού ορίου.
Η EMAS δηλώνει ότι το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας από την παιδική μέχρι την γεροντική ηλικία και συνιστά να καταγράφεται στις εξετάσεις ρουτίνας μια εκτίμηση κατά προσέγγιση της πρόσληψης του. Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι πιο ενημερωμένες όσον αφορά την πρόσληψη ασβεστίου όπως επίσης και για το ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο. Τονίζεται ότι το περισσότερο δεν είναι και καλύτερο και ως εκ τούτου θα πρέπει να προειδοποιούνται οι γυναίκες ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να μην είναι χρήσιμη ή ακόμα και να προκαλέσει κάποια βλάβη, θέμα που βρίσκεται όμως υπό συζήτηση.    
Συμπερασματικά:
• Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου αυξάνει τον καταγματικό κίνδυνο
• Οι οδηγίες συνιστούν η πρόσληψη του ασβεστίου να κυμαίνεται από 700-1200 mg την ημέρα μετά την εμμηνόπαυση
• Προτιμάται ως πηγή ασβεστίου η διατροφή
• Η πρόσληψη ασβεστίου πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα δεν ελαττώνει τον κίνδυνο κατάγματος και τέλος 
• Εάν η πρόσληψη ασβεστίου πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα είναι επιβλαβής παραμένει υπό συζήτηση.
 
 
 
Πηγή :  Antonio Cano, Peter Chedraui, Dimitrios G. Goulis, Patrice Lopes, Gita Mishra, Alfred Mueck, Levent M. Senturk, Tommaso Simoncini, John C. Stevenson, Petra Stute, Pauliina Tuomikoski, Margaret Rees, Irene Lambrinoudaki. Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018; 107: 7 DOI: 10.1016/j.maturitas.2017.10.004