23-06-2014

Mελατονίνη, ως συμπλήρωμα διατροφής, για την θεραπεία απώλειας οστού λόγω ηλικίας; Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Mελατονίνη, ως συμπλήρωμα διατροφής, για την θεραπεία απώλειας οστού λόγω ηλικίας;
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
Ερευνητές του πανεπιστημίου McGill, με επικεφαλής τον καθηγητή Faleh Tamini του τμήματος οδοντιατρικής, έδειξαν ότι διατροφικά συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να κάνουν δυνατότερα τα οστά στους ενήλικες αρουραίους. Με αυτή την έρευνα αναδεικνύεται μία πιθανή οδός για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα οστά αναδομούνται από τα κύτταρα που είναι γνωστά ως οστεοβλάστες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποδομούνται κατά την διάρκεια της νύχτας από τους οστεοκλάστες. Η διαδικασία της οστικής αποδόμησης και ανακατασκευής  επηρεάζεται από τους circadian ρυθμούς μας. Καθώς μεγαλώνουμε κοιμόμαστε λιγότερο και έτσι τα κύτταρα που αποδομούν τα οστά είναι πιο ενεργά. Αυτό φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία της οστικής  αποδόμησης. 
Έχει ήδη αποδειχθεί ότι η μελατονίνη παίζει ρόλο στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού και μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα. Έτσι, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των circadian ρυθμών των ενήλικων αρουραίων και έτσι να ελαττώσουν τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών και ως εκ τούτου να επιβραδύνουν τη διαδικασία της οστικής αποδόμησης. Και αυτό ακριβώς βρήκαν.
Έδωσαν σε αρουραίους ηλικίας 22 μηνών (η ηλικία αυτή αντιστοιχεί σε ηλικία 60 ετών για ανθρώπους) συμπληρώματα μελατονίνης διαλυμένα σε νερό για 10 εβδομάδες (ο ισοδύναμος χρόνος για ανθρώπους είναι 6 χρόνια). Μελέτησαν μετά τα μηριαία οστά των αρουραίων που έλαβαν μελατονίνη και τα συνέκριναν με τα μηριαία της ομάδας ελέγχου, που δεν πήρε μελατονίνη, χρησιμοποιώντας διάφορα tests μέτρησης της οστικής πυκνότητας  και αντοχής.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπήρχε σημαντική αύξηση και στον όγκο και στην πυκνότητα των οστών στους αρουραίους που έλαβαν μελατονίνη. Επίσης, χρειάστηκε μεγαλύτερη δύναμη για να σπάσουν τα οστά των αρουραίων που έλαβαν μελατονίνη και αυτό το εύρημα μπορεί να σημαίνει ότι πιθανόν η μελατονίνη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Για τον Tamini και τους συνεργάτες του η επόμενη μεγάλη ερώτηση είναι εάν η μελατονίνη  προστατεύει την οστική αποδόμηση ή αντιστρέφει ενεργά αυτή τη διαδικασία. Μέχρι  όμως να προσδιοριστεί πώς ακριβώς δρά η μελατονίνη, με περισσότερη έρευνα και κλινικές μελέτες, οι παραπάνω ερευνητές δεν συστήνουν  τη λήψη μελατονίνης, ως θεραπεία, στους ασθενείς με οστεοπόρωση. 
 
Πηγή = Tresguerres I.,  Tamimi F., et al., . Melatonin dietary supplement as an anti-aging therapy for age-related bone loss. Rejuvenation Research, 2014; 140311120122003 DOI:10.1089/rej.2013.1542