02-06-2015

Η Συμμόρφωση στη θεραπεία με Ασβέστιο.Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Η Συμμόρφωση στη θεραπεία με Ασβέστιο.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Ενα από τα κλασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης είναι η συμμόρφωση των ασθενών τόσο στην θεραπεία με τα ισχυρά αντιοστεοπορωτικά φάρμακα, όσο και με την συνοδό θεραπεία με Ασβέστιο και βιταμίνη D. 
Και ενώ για την συμμόρφωση στα αντιοστεολυτικά (διφωσφονικά και Denosumab) έχουν  γραφτεί πολλά, ελάχιστα έχουμε ασχοληθεί για την παράλληλη συστηματική λήψη του Ασβεστίου, παρόλο που είναι γνωστό ότι χωρίς το Ασβέστιο τόσο η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών είναι μειωμένη, όσο και απότι φαίνεται και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αυξημένες, όπως έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα στην περίπτωση του Denosumab.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η συμμόρφωση στη λήψη του Ασβεστίου είναι καλύτερη όσο η ασθενής το λαμβάνει παράλληλα με το κλασικό αντιοστεοπορωτικό φάρμακο, όταν διακοπεί το τελευταίο είτε γιατί η ασθενής δεν το χρειάζεται πλέον είτε για άλλο λόγο, παρόλο που ο γιατρός έχει συστήσει την συνέχιση της θεραπείας με Ασβέστιο, ή ασθενής σύντομα αρχίζει να το ξεχνά και τελικά το σταματά.
Μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει μια διάφορα κριτήρια, ψυχολογικά και μή, την σχετική αντίδραση, αλλά ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε και εάν πράγματι χρειάζεται η ασθενής που έχει σταματήσει μια αντιοστεοπορωτική θεραπεία, την χρόνια λήψη Ασβεστίου. Φυσικά δεν συζητώ για την χρόνια λήψη βιταμίνης D, την οποία θα πρέπει κάθε ασθενής με χρόνιο πρόβλημα οστεοπενίας να την λαμβάνει σε επαρκείς ποσότητες μετά από προσδιορισμό του επιπέδου της στο αίμα.
 
 
Πηγή = Barrett-Connor E1, Wade SW, Downs RW, Ganiats T, Hochberg M, Recker RR, Stolshek BS. Self-reported calcium use in a cohort of postmenopausal women receiving osteoporosis therapy: results from POSSIBLE US™. Osteoporos Int. 2015 Apr 16. [Epub ahead of print]