09-11-2015

Η λιθίαση του ουροποιητικού δεν αυξάνει τον κίνδυνο Οστεοπόρωσης στις γυναίκες.Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Η λιθίαση του ουροποιητικού  δεν αυξάνει τον κίνδυνο Οστεοπόρωσης στις γυναίκες.
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Georgia, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Bone and Mineral Research, εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της λιθίασης του ουροποιητικού και του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης στις γυναίκες. 
Η μελέτη Osteoporotic Fractures in Men (MrOS) είχε αναδείξει σε δείγμα 6000 ανδρών μέσης ηλικίας 73.7 ετών, την ύπαρξη λίθων του ουροποιητικού σαν έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης.
Στην παρούσα μελέτη όμως, τα δεδομένα της οποίας προήλθαν από το National Institutes of Health Women's Health Initiative, μια πολύ μεγάλη διαχρονική μελέτη η οποία εξετάζει διάφορα προβλήματα υγείας και διάφορες παθήσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν ισχύει για τις γυναίκες. 
Σε δείγμα περίπου 150000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, 9856 γυναίκες ανέφεραν την ύπαρξη λίθων του ουροποιητικού σε κάποιο σημείο της μελέτης, και παρακολουθήθηκαν για 8 χρόνια. Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση μεταξύ της λιθίασης και του κινδύνου ανάπτυξης οστεοπόρωσης στις γυναίκες. Οι ερευνητές καταλήγοντας υπενθύμισαν την κοινή παραδοχή ότι η χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου συνιστάται να αποφεύγεται σε ασθενείς που ήδη έχουν ιστορικό λιθίασης του ουροποιητικού.
 
 
 
Πηγή: Georgia Regents University. "Kidney, bladder stones do not increase postmenopausal women's risk of osteoporosis ." Medical News Today. MediLexicon, Intl., 13 Jul. 2015. Web.