19-10-2015

Φάρμακο για την Οστεοπόρωση βοηθά και τους διαβητικούς.Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Φάρμακο για την Οστεοπόρωση βοηθά και τους διαβητικούς.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
 
 
Είναι γνωστό ότι στον Διαβήτη τα β κύτταρα του παγκρέατος έχουν το βασικό πρόβλημα. Στην μεν περίπτωση του Διαβήτη τύπου 1, τα παγκρεατικά κύτταρα καταστρέφονται από αυτοάνοση αιτία, στη δε περίπτωση του Διαβήτη τύπου 2, τα ίδια κύτταρα αναπτύσσουν αντίσταση στην Ινσουλίνη και η συνεχής προσπάθεια τους να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, προοδευτικά τα εξαντλεί.
Την λύση θα την έδινε κάποιο φάρμακο που θα μπορούσε να αυξήσει την αναπαραγωγή των ωρίμων β παγκρεατικών κύττάρων και να τους δώσει την δυνατότητα να καλύψουν τια αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε διαβητικούς. 
Μετά από μελέτες τις ομάδας του Rupangi Vasavada του Ινστιτούτου  Diabetes, Obesity and Metabolism στο  Icahn School of Medicine στο Mount Sinai της πόλης της Νέας Υόρκης, διαπιστώθηκε ότι η Οστεοπροτεγερίνη, μια ουσία που συμμετέχει ενεργά στον οστικό μεταβολισμό, μπορεί να προκαλέσει την επιθυμητή ανανέωση των παγκρεατικών β κυττάρων.
Η Οστεοπροτεγερίνη όμως είναι και μια ήδη γνωστή ουσία που ανταγωνίζεται φυσιολογικά το RANKL στη διαδικασία της οστεόλυσης σε περιπτώσεις μετεμμηνοπαυσιακής Οστεοπόρωσης. Εδώ και 10 περίπου χρόνια, έχουμε στην αγορά ένα φάρμακο, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το Denosumab, που μπορεί να καταργήσει την δράση του RANKL. Μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε την Οστεοπόρωση καταργώντας την αυξημένη οστεόλυση που έχουμε σε αυτή τη νόσο με πολύ καλά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές το ίδιο φάρμακο θα μπορούσε καταργώντας τον RANKL, να απελευθερώσει χρήσιμη ποσότητα Οστεοπροτεγερίνης, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον από τον οργανισμό για διέγερση του πολλαπλασιασμού των β κυττάρων του παγκρέατος.
Η έρευνα συνεχίζεται πλέον προς αυτή την κατεύθυνση.
 
 
 
 
Πηγή = Kondegowda et al. Osteoprotegerin and Denosumab Stimulate Human Beta Cell Proliferation through Inhibition of the Receptor Activator of NF-κB Ligand (RANKL) Pathway. Cell Metabolism, June 2015 DOI: 10.1016/j.cmet.2015.05.021