12-12-2013

Εκπληξη! Συνδυασμός στατίνης και διφωσφονικού καταπολεμά την Τοξοπλάσμωση (www.myoskeletiko.com).

Εκπληξη! Συνδυασμός στατίνης και διφωσφονικού καταπολεμά την Τοξοπλάσμωση (www.myoskeletiko.com).
 
Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός μιας στατίνης, της atorvastatin και ενός φαρμάκου για την θεραπεία της οστεοπόρωσης, του ζολεδρονικού οξέος, καταφέρνει να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό του Toxoplasma gondii. Πρόκειται για το παράσιτο που προκαλεί την Τοξοπλάσμωση, νόσο θανατηφόρα, όταν προσβάλλει τα βρέφη όσο και τα άτομα με κατασταλμένο ανοσολογικό σύστημα.
Η ανακάλυψη στηρίχθηκε στην παρατήρηση ότι για το παράσιτο είναι απαραίτητο για να μπορέσει να ζήσει και να πολλαπλασιαστεί ένα συγκεκριμένο ένζυμο (μόριο). Οταν το στερηθεί τότε το παίρνει από τον ξενιστή του. Οι ερευνητές κατόρθωσαν με τον συγκεκριμένο συνδυασμό φαρμάκων να αποτρέψουν την πρόσληψη του ενζύμου από το ξενιστή και με αυτό τον τρόπο να εξουδετερώσουν το Τοξόπλασμα. Πιστεύουν ακόμη ότι αυτή η θεραπευτική οδός είναι ίσως αποτελεσματική και για την θεραπεία άλλων παρασιτώσεων  πχ της ελονοσίας.
 
Πηγή= Zhu-Hong Li, Srinivasan Ramakrishnan, Boris Striepen, Silvia N. J. Moreno. Toxoplasma gondii Relies on Both Host and Parasite Isoprenoids and Can Be Rendered Sensitive to Atorvastatin. PLoS Pathogens, 2013; 9 (10): e1003665 DOI: 10.1371/journal.ppat.1003665