13-03-2014

Διφωσφονικά και ανεπιθύμητες ενέργειες από τους οφθαλμούς (www.osteonews.gr).

Διφωσφονικά και ανεπιθύμητες ενέργειες από τους οφθαλμούς (www.osteonews.gr).
 
Τα Διφωσφονικά αποτελούν την κυριότερη κατηγορία αντιοστεοπορωτικών φάρμάκων και δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα λαμβάνουν καθημερινά.
Θεωρούνται από όλους όσους τα έχουν χρησιμοποιήσει, σαν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά φάρμακα στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης και σαν ήπια φάρμακα από πλευράς ανεπιθυμήτων ενεργειών. Ισως αυτός να είναι ένας από τους λόγους της ευρείας χορήγησής τους για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης.
Μια ιδιαίτερα σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια των Διφωσφονικών είναι οι φλεγμονές των οφθαλμών του τύπου της επιπεφυκίτιδας, της σκληρίτιδας και της ραγοειδίτιδας. 
Οι παθήσεις αυτές μπορούν να εμφανισθούν από μερικές ημέρες, από την αρχή της λήψης των Διφωσφονικών, μέχρι και αρκετούς μήνες μετά. Κλινικά χαρακτηρίζονται από ευαισθησία στο φως, θολή όραση,  «μυγάκια» στο οπτικό πεδίο, πόνο και ερυθρότητα στους οφθαλμούς.
Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της νόσου είναι άγνωστος. Πιστεύεται ότι τα αμινοδιφωσφονικά κυρίως, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να διεγείρουν την έκλυση υπερφλεγμονωδών κυτταροκινών, όπως Ιντερλευκινών και TNF παραγόντων, αυτός είναι ο λόγος που προκαλούν και τις οφθαλμικές φλεγμονές.
Η συχνότητα των συγκεκριμένων ανεπιθυμήτων ενεργειών δεν έχει διευκρινισθεί, ίσως γιατί είναι πολύ σπάνιες αλλά και επειδή δεν έχουν παρουσιασθεί ποτέ σε κλινικές μελέτες, τυχαιοποιημένες ή όχι. Ολα τα στοιχεία που έχουμε είναι από δημοσιεύσεις περιπτώσεων ή αναφορές κοόρτης μετά την κυκλοφορία των διαφόρων Διφωσφονικών. Μία από αυτές αναφέρει μια συχνότητα 7,9 περιπτώσεων σε 10.000 συνταγές Διφωσφονικών μέσα στους 6 πρώτους μήνες θεραπείας.
Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την ύπαρξη της συγκεκριμένης ανεπιθύμητης ενέργειας και με την εμφάνισή της, να διακόπτουμε την χορήγηση Διφωσφονικών συστήνοντας στον ασθενή να επισκεφθεί οφθαλμίατρο. Το ευχάριστο είναι ότι με την διακοπή του φαρμάκου η φλεγμονή στους οφθαλμούς παρέρχεται μέσα σε μερικές ημέρες χωρίς να δημιουργήσει κάποιο μόνιμο πρόβλημα.
Πηγές
1. www.lareb.nl/.../KWB_2013_3_Bisphosphonates_and_blurred_vision‎