13-03-2014

Αντικαταθλιπτικά και Οστεοπόρωση (www.osteonews.gr).

Αντικαταθλιπτικά και Οστεοπόρωση (www.osteonews.gr).
 
Το ερώτημα που έχει τεθεί από πολύ καιρό είναι, εάν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την συχνότητα της Οστεοπόρωσης σαν νοσολογική οντότητα η/και να αυξήσουν την συχνότητα των οστεοπορωτικών καταγμάτων αυξάνοντας τις πτώσεις, λόγω των ανεπιθυμήτων ενεργειών που προκαλούν, πχ ζάλη.
Η έρευνα  που παρουσιάζουμε δημοσιεύθηκε πρόσφατα, είναι μελέτη κοόρτης σε 6645 άτομα ηλικίας 55 και άνω ετών, διεξήχθει στον Καναδά (Canadian Multicentre Osteoporosis Study (CaMos), ήταν προοπτική και διήρκεσε 10 χρόνια.
Στην μελέτη αυτή τα άτομα που ελάμβαναν καταθλιπτικά, των τύπων SSRIs ή/και  SNRIs, όταν μπήκαν στην μελέτη, ήταν 192, δηλαδή το 2,9% του συνόλου. Κατά τη διάρκεια των 10 ετών σημειώθηκαν 978 οστεοπορωτικά κατάγματα, δηλαδή το 14,7% των συμμετεχόντων παρουσίασε τουλάχιστον 1 οστεοπορωτικό κάταγμα. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι τα άτομα που λαμβάνουν SSRIs/SNRIs αντικαταθλιπτικά, έχουν κατά 68% αυξημένη πιθανότητα να πάθουν οστεοπορωτικό κάταγμα μέσα σε 10 χρόνια (HR, 1.68; 95 % CI, 1.32-2.14), ανεξάρτητα από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει κατάγματα.
Θα πρέπει λοιπόν οι γιατροί που δίνουν αντικαταθλιπτικά αλλά και οι ασθενείς που τα χρησιμοποιούν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφεύγουν τις πτώσεις όπως προτείνουμε  στην ενότητα «Φυσικοθεραπεία στην Οστεοπόρωση» και ειδικότερα στο κεφάλαιο « Γενικοί κανόνες και φυσικοθεραπεία στην Οστεοπόρωση».
 
Πηγή = Moura C1, Bernatsky S, Abrahamowicz M, Papaioannou A, Bessette L, Adachi J, Goltzman D, Prior J, Kreiger N, Towheed T, Leslie WD, Kaiser S, Ioannidis G,Pickard L, Fraser LA, Rahme E.
Antidepressant use and 10-year incident fracture risk: the population-based Canadian Multicentre Osteoporosis Study (CaMoS). Osteoporos Int. 2014 Feb 25. [Epub ahead of print]