14-07-2015

Δεν επηρεάζουν τα ΜΜΕ, μόνο τα αποτελέσματα των εκλογών,αλλά και την θεραπεία της Οστεοπόρωσης.Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Δεν επηρεάζουν τα ΜΜΕ, μόνο τα αποτελέσματα των εκλογών,
αλλά και την θεραπεία της Οστεοπόρωσης.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Τα διφωσφονικά αποτελούν στις ΗΠΑ, όπως και σε όλο τον κόσμο, την βασική θεραπεία της Οστεοπόρωσης τα τελευταία 15 χρόνια. Παρόλα αυτά στις ΗΠΑ, στατιστικές μελέτες έδειξαν ότι παρατηρήθηκε μια πτώση της συνταγογράφησής τους κατά 50% μεταξύ των ετών 2008 και 2012. Το εύρημα αυτό έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και δεν μπόρεσε να αποδοθεί σύμφωνα με τους ερευνητές, στην είσοδο κάποιου άλλου νέου φαρμάκου στον χώρο, όπως πχ του Denosumab το οποίο εγκρίθηκε  στις ΗΠΑ στο τέλος του 2010 και κυκλοφόρησε ευρέως το 2011.
Η εμπεριστατωμένη ανάλυση των στατιστικών μελετών έδειξε ότι το φαινόμενο οφείλεται σαφώς στην συνεχή παρουσίαση των ανεπιθυμήτων ενεργειών των διφωσφονικών από τα ΜΜΕ.
Πράγματι την αντίστοιχη χρονική περίοδο τα αμερικάνικα ΜΜΕ παρουσίαζαν συνεχώς και με διάφορους τρόπους μια γνωστή και ιδιαίτερα σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια των διφωσφονικών, τα άτυπα κατάγματα. Το περίεργο ήταν ότι: 1) Δεν υπήρχαν κάποιες νέες μελέτες που να έδειχναν ότι η συχνότητα της συγκεκριμένης παρενέργειας είχε αυξηθεί και 2) ούτε ανακοινώσεις από κάποιους ιατρικούς οργανισμούς ή εταιρείες που να τόνιζαν ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια αντιμετωπίζεται δύσκολα ή μπορεί με κάποιο τρόπο να προληφθεί.
Αντίθετα μεγάλες και διεθνώς αναγνωρισμένες ιατρικές επιστημονικές εταιρείες όπως πχ η American Society of Bone and Mineral Research, αλλά και η υπερβολικά αυστηρή FDA, δεν αντέδρασαν ούτε έχουν αντιδράσει μέχρι σήμερα, εκδίδοντας ειδικές προφυλάξεις για την σχετική παρενέργεια, για τους χρονίους λαμβάνοντες διφωσφονικά για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης.
Παράλληλα σε διάφορα φόρα που συζητήθηκε το θέμα  η γενικότερη άποψη ήταν ότι το φαινόμενο οφείλεται μάλλον σε ειδικά γονίδια που έχουν κάποιοι άνθρωποι και ίσως αφορά όλα τα αντιοστεολυτικά φάρμακα και όχι μόνο τα διφωσφονικά.
Η πραγματική αιτία πάντως του πολέμου που κήρυξαν τα ΜΜΕ εναντίον των διφωσφονικών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν έχει ακόμη ανευρεθεί.
Μήπως εμείς που είμαστε λίγο πιο ευαίσθητοι από τους Αμερικάνους, λόγω ιστορικών εμπειριών και μάθαμε να διαβάζουμε πίσω από τις γραμμές, έχουμε κάποια ιδέα;
 
 
Πηγή = Jha S, Wang Z, Laucis N, Bhattacharyya T. Trends in Media Reports, Oral Bisphosphonate Prescriptions and Hip Fractures 1996-2012: An Ecological Analysis. J Bone Miner Res. 2015 May 27. doi: 10.1002/jbmr.2565. [Epub ahead of print]