11-09-2013

Χορήγηση Διφωσφονικών από του στόματος!

Χορήγηση Διφωσφονικών από του στόματος
 
 
Γενική Αρχή : Τα Διφωσφονικά για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να αθροισθούν στο κόκκαλο μέχρι ένα ορισμένο ποσό. Εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τότε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνεται!
 
Τα Διφωσφονικά έχουν δύο σημαντικά προβλήματα, που αφορούν την απορρόφησή τους από το έντερο: 1) Απορροφώνται σε ποσοστό περί το 1% και 2) Συνδέονται με το Ασβέστιο των τροφών, δημιουργούν δυσαπορρόφητα άλατα και έτσι μειώνεται ακόμη περισσότερο η απορρόφησή τους.
 
Για να υπερπηδηθούν τα προβλήματα αυτά, η λήψη πρέπει να γίνεται με ένα ορισμένο τρόπο:
Α) Ο ασθενής πρέπει να είναι τελείως νηστικός όταν λαμβάνει το φάρμακο. Γιαυτό και προτείνεται η λήψη να γίνεται αμέσως μετά την πρωϊνή έγερση, με ένα μεγάλο ποτήρι νερού από την βρύση.
Β) Μετά τη λήψη ο ασθενής δεν πρέπει για 30 λεπτά να ξαπλώσει, να σκύψει για πολύ ώρα (στρώσιμο κρεββατιών ή κάθισμα στην τουαλέττα) ή να οδηγήσει αυτοκίνητο. Το καλύτερο είναι να είναι όρθιος κυκλοφορώντας στο σπίτι. Σε ασθενείς που είναι αναγκασμένοι να μείνουν ξαπλωμένοι στο κρεββάτι καλόν είναι να δώσουμε άλλη θεραπεία.
Γ) Αφού περάσουν 30 περίπου λεπτά τότε ο ασθενής μπορεί να φάει το πρωϊνό του, το οποίο δεν πρέπει να περιέχει γαλακτερά, διότι όπως είπαμε τα Ασβέστιο από τα γαλακτερά ενώνεται με το φάρμακο και το τελευταίο δεν απορροφάται. Γαλακτερά ο ασθενής μπορεί να λάβει από το μεσημεριανό του και μετά.
Δ) Εάν ο ασθενής λαμβάνει και άλλα φάρμακα, μπορεί να τα λάβει μετά το πρωϊνό του.
Ε) Εάν ο ασθενής λαμβάνει φάρμακο για τον θυροειδή που θέλει και αυτό 30 λεπτά κενό στομάχι έχει την λύση, να το λάβει μισή ώρα πριν το Διφωσφονικό. 
ΣΤ) Επειδή τα Διφωσφονικά ερεθίζουν το στομάχι, σε ασθενείς που έχουν χρόνια γαστρίτιδα ή καλύτερα ευαίσθητο στομάχι, μπορούμε να χορηγήσουμε το προηγούμενο βράδυ από την λήψη των Διφωσφονικών, μια Πραζόλη για προστασία.
 
Εάν εφαρμοσθούν κατά γράμμα, οι παραπάνω οδηγίες, τότε το φάρμακο, περνά παρασυρμένο από το νερό, από τον οισοφάγο στον στόμαχο και με την ορθοστασία από τον στόμαχο στο έντερο, όπου και απορροφάται. Ο,τι αναστέλλει αυτή την πορεία, καθυστερεί το Διφωσφονικό στο στόμαχο, το οποίο εάν διαλυθεί τοπικά, μπορεί και να ερεθίσει τον στόμαχο ή τον οισοφάγο αλλά και να μειώσει την απορρόφησή του στο έντερο.