06-03-2014

Πρέπει και οι φαρμακοποιοί να βοηθήσουν στην συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης (www.osteonews.gr).

Πρέπει και οι φαρμακοποιοί να βοηθήσουν στην συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης (www.osteonews.gr).
 
Είναι γνωστό και τεκμηριωμένο ότι οι ασθενείς που πάσχουν από Οστεοπόρωση έχουν πολύ χαμηλή συμμόρφωση στη θεραπεία τους η οποία αυξάνεται όσο περισσότερο διαρκεί η θεραπεία. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η Οστεοπόρωση δεν προκαλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα ισχυρούς πόνους παρά μόνο εάν συμβεί κάποιο κάταγμα.
Προγράμματα που έχουν ξεκινήσει οι γιατροί δεν βοήθησαν ιδιαίτερα να λυθεί το πρόβλημα.
Ενα καινούργιο πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε στην Ολλανδία, αφορούσε φαρμακοποιούς και απότι φαίνεται είχε μια σημαντική αποτελεσματικότητα.
Το πρόγραμμα αφορούσε 937 ασθενείς με Οστεοπόρωση, εκ των οποίων οι 497 ακολουθούσαν συστηματικά τις προδιαγεγραμμένες συμβουλές  των φαρμακοποιών, ενώ οι υπόλοιποι 442 ήταν εκτός προγράμματος και ελάμβαναν την θεραπεία τους σύμφωνα με τις αρχικές συμβουλές των ιατρών τους. 
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι στην μεν πρώτη ομάδα η μη συμμόρφωση στη θεραπεία έφθασε, σε ένα χρόνο, στο 19%, ενώ αντίθετα στην δεύτερη  ξεπέρασε το 32%.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα η συμμετοχή των φαρμακοποιών στην επίλυση του προβλήματος της συμμόρφωσης στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης, είναι περισσότερο από αναγκαία!
 
Πηγή = Stuurman-Bieze AG1, Hiddink EG, van Boven JF, Vegter S. Proactive pharmaceutical care interventions decrease patients' nonadherence to osteoporosis medication.Osteoporos Int. 2014 Feb 26. [Epub ahead of print]