05-11-2013

Οξειδωτικές ρίζες και Οστεοπόρωση (www.osteonews.gr).

Οξειδωτικές ρίζες και Οστεοπόρωση (www.osteonews.gr).
 
Είναι γνωστό ότι το οστούν ανανεώνεται συνεχώς. Τμήματά του διαλύονται και ανασχηματίζονται συνεχώς με αποτέλεσμα την διατήρηση της ζωτικότητας και της αντοχής του. Στην Οστεοπόρωση η διαδικασία αυτή αναστρέφεται και η οστεόλυση υπερισχύει την αναπαραγωγής με αποτέλεσμα την  μείωση της αντοχής των οστών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τοξικές ρίζες οξυγόνου, παρεμβαίνουν σε αυτή την διαδικασία και το οξειδωτικό στρες όσο πιο έντονο είναι τόσο και η οστεόλυση είναι μεγαλύτερη.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε (Οκτώβριος 2013) εργασία σε πειραματόζωα  που αποδεικνύει ότι το ένζυμο NADPH oxidase 4 (NOX4) είναι υπεύθυνο για την δημιουργία του οξειδωτικού στρες και την αύξηση της οστεόλυσης. Αποδείχθηκε μάλιστα και αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι όταν δώσουμε αντιοξειδωτικά φάρμακα μπορούμε να αναστείλουμε την οστεόλυση και την εξέλιξη της οστεοπόρωσης.
 
Πηγή = Schröder Κ. et al., NADPH oxidase 4 limits bone mass by promoting osteoclastogenesis, J Clin Invest. doi:10.1172/JCI67603. Published October 15, 2013