09-08-2016

Οι αρχές της Βρεττανίας προτείνουν ότι 400 IU βιταμίνης D ημερησίως χρειάζονται για τη διατήρηση υγιών οστών, δοντιών και μυών σε υγιείς. Αγγελ. Αραβαντινού, Παθολόγος ε., (Aggeliki.Aravadinou@gmail.com).

Οι αρχές της Βρεττανίας  προτείνουν  ότι 400 IU βιταμίνης D ημερησίως  χρειάζονται για τη διατήρηση υγιών οστών, δοντιών και μυών σε υγιείς. 
Αγγελ. Αραβαντινού, Παθολόγος ε., (Aggeliki.Aravadinou@gmail.com). 
 
 
 
Για την καλή υγεία των οστών και των μυών, όλοι χρειάζονται  να λαμβάνουν καθημερινά 400 IU βιταμίνης D συστήνει ο Public Health England (PHE).
Οι συμβουλές βασίζονται στις συστάσεις  της Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) που ακολούθησαν την ανασκόπηση των στοιχείων για την βιταμίνη D και την υγεία.
Η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα έπειτα από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, και αυτή είναι η κύρια πηγή της βιταμίνης D για τους περισσότερους ανθρώπους.  Ο SACN δε μπορεί να πει πόση βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, και για το λόγο αυτό προτείνεται ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης 400 IU.
O PHE δηλώνει ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι, η πλειοψηφία του πληθυσμού λαμβάνει αρκετή ποσότητα βιταμίνης D λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και σε συνδυασμό με μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή. Το φθινόπωρο και το χειμώνα όλοι προσλαμβάνουν βιταμίνη D αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Εφόσον για πολλούς είναι δύσκολο να φτάσουν το στόχο των 400IU από την κατανάλωση τροφών πλούσιων ή εμπλουτισμένων με βιταμίνη D, θα πρέπει να σκεφτούν την λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες.
Οι άνθρωποι εκείνοι των οποίων το δέρμα έχει εκτεθεί λίγο ή καθόλου στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως εκείνοι που είναι έγκλειστοι σε διάφορα ιδρύματα ή εκείνοι που καλύπτουν το σώμα τους όταν κυκλοφορούν σε υπαίθριους χώρους, κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D και χρειάζεται να λαμβάνουν συμπλήρωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάποιες μειονότητες με σκούρο δέρμα από αφρικανικές ή νότιες ασιατικές χώρες, μπορεί να μη λαμβάνουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης D από την ηλιακή ακτινοβολία  και θα πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Τα παιδιά ηλικίας  1 έως 4 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν 400 IU βιταμίνης D ημερησίως. Ο PHE συστήνει ότι τα βρέφη θα πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Ως προφύλαξη, όλα τα βρέφη μέχρι το πρώτο έτος της ζωής τους θα πρέπει να λαμβάνουν  340 με 400 IU βιταμίνης D ημερησίως. Τα παιδιά που λαμβάνουν περισσότερο από 500ml γάλατος για βρέφη την ημέρα δε χρειάζονται επιπλέον ποσότητα βιταμίνης D καθώς τα σκευάσματα αυτά είναι ήδη εμπλουτισμένα.
  
 
 
Πηγή = Vitamin D. Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) 2016