27-04-2015

Νέο φάρμακο για οστεοπόρωση ελαττώνει τον κίνδυνο κατάγματος.Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Νέο φάρμακο για Οστεοπόρωση ελαττώνει τον κίνδυνο κατάγματος.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Στο πρόσφατο 970 ετήσιο ενδοκρινολογικό συνέδριο (ENDO 2015) που έγινε 5-8 Μαρτίου στο San Diego στην Καλιφόρνια παρουσιάστηκαν ευρήματα από την μελέτη ACTIVE φάσης 3 για ένα νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση, ενέσιμο, για υποδόρια χορήγηση, που ονομάζεται abaloparatide.
Η Abaloparatide είναι μία νέα συνθετική μορφή της PTHrP1-34 (parathyroid hormone-related peptide1-34). Η ενδογενής παραθορμόνη (PTH) αποτελείται από 84 αμινοξέα και είναι ο κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου στα οστά και στους νεφρούς.
Στην  μελέτη ACTIVE μελετήθηκε εάν η υποδόρια abaloparatide μπορεί να ελαττώσει τα κατάγματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με σοβαρή οστεοπόρωση που είχαν υψηλό κίνδυνο για κάταγμα. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των νέων καταγμάτων σε 690 γυναίκες που έπαιρναν καθημερινά μία υποδόρια ένεση abaloparatide (80microgramms) και 711 γυναίκες που έπαιρναν placebo ενέσεις. Μία τρίτη ομάδα γυναικών ελάμβανε καθημερινά μία υποδόρια ένεση teriparatide (20 microgramms), ένα φάρμακο που ήδη χρησιμοποιείται για την θεραπεία της οστεοπόρωσης. Όλες οι ασθενείς ελάμβαναν επίσης ασβέστιο και βιταμίνη D.
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 18 μήνες και στο τέλος της μελέτης βρέθηκε ελάττωση του ποσοστού των νέων σπονδυλικών καταγμάτων κατά 86% στις γυναίκες που ελάμβαναν abaloparatide  και όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές αυτή η ελάττωση του ποσοστού των σπονδυλικών καταγμάτων δεν έχει δειχθεί για κανένα  άλλο φάρμακο στη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Επίσης βρήκαν στατιστικά σημαντική ελάττωση του ποσοστού των καταγμάτων και σε άλλες θέσεις εκτός σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στο ισχίο, στον καρπό και στον αυχένα του μηριαίου. Επίσης παρατηρήθηκε ότι υπήρχε καθυστέρηση στην εμφάνιση του πρώτου μη σπονδυλικού κατάγματος στις γυναίκες που ελάμβαναν abaloparatide σε σχέση με την ομάδα placebo.
Στην σύγκριση που έγινε στις μετρήσεις BMD (Bone Mineral Density) ανάμεσα στην ομάδα των ασθενών που ελάμβαναν abaloparatide και στην ομάδα που ελάμβαναν teriparatide, η πρώτη ομάδα παρουσίασε μεγαλύτερη αύξηση της οστικής μάζας, ταχύτερο ρυθμό αύξησης, αύξηση οστικής μάζας σε περισσότερες σκελετικές θέσεις και σε περισσότερες ασθενείς. Επίσης η χορήγηση abaloparatide συσχετίσθηκε με σημαντικά λιγότερες περιπτώσεις υπερασβεστιαιμίας σε σύγκριση με την teriparatide.
Βέβαια το φάρμακο αυτό βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό επίπεδο και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το FDA. Εάν τελικά εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς θα είναι μία ενδιαφέρουσα θεραπευτική επιλογή του τύπου των αναβολικών-οστεοπαραγωγικών φαρμάκων για την  οστεοπόρωση.
 
 
Πηγή: Society, The Endocrine. "Investigational osteoporosis drug, abaloparatide, lowers fracture risk ." Medical News Today. MediLexicon, Intl., 10 Mar. 2015. Web. 11 Mar. 2015.