23-06-2015

Μια μελλοντική θεραπεία για την Οστεοπόρωση.Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Μια μελλοντική θεραπεία για την Οστεοπόρωση.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Ερευνητές από το The Scripps Research Institute (TSRI) της Φλώριδας των ΗΠΑ ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία για την Οστεοπόρωση που επιδρά πάνω σε μια πρωτεϊνη που εκκρίνεται από τα αρχέγονα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών.
Είναι γνωστό ότι από τα μεσεγχυματικά κύτταρα προέρχονται τα λιποκύτταρα, τα κύτταρα του συνδετικού ιστού, τα οστεοκύτταρα (οστεοβλάστες), τα χονδροκύτταρα κα. Λογικό λοιπόν είναι ότι εάν κάποιος ελέγξει ποιες ουσίες επιδρούν στα μεσεγχυματικά κύτταρα και τα εξελίσσουν προς τα διάφορα κύτταρα των οργανικών συστημάτων του ανθρώπου  θα μπορέσει να δημιουργήσει κατά βούλησει και καινούργια συστήματα ιστών που υπολείπονται ή πάσχουν.
Οι συγκεκριμένοι ερευνητές ανακάλυψαν μια ουσία την  PPARy (γνωστή παλαιότερα σαν την κυριότερη ουσία που δημιουργεί λιποκύτταρα), που όταν κάποιος μειώσει την παραγωγή της, μετά από κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, αντί να δημιουργεί λιποκύτταρα δημιουργεί οστεοβλάστες και οστούν. 
Προτίθενται λοιπόν να εστιάσουν την έρευνά τους σε ένα φάρμακο που τώρα ονομάζεται SR2595 (SR=Scripps Research) που προκαλεί την μείωση της παραπάνω ουσίας και αυξάνει την παραγωγή του οστού στα πειραματόζωα. Εάν το φάρμακο αυτό δεν προκαλεί προβλήματα στους ανθρώπους τότε θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο μονοπάτι για την θεραπευτική αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης.
 
 
 
Πηγή = David P. Marciano, Dana S. Kuruvilla, Siddaraju V. Boregowda, Alice Asteian, Travis S. Hughes, Ruben Garcia-Ordonez, Cesar A. Corzo, Tanya M. Khan, Scott J. Novick, HaJeung Park, Douglas J. Kojetin, Donald G. Phinney, John B. Bruning, Theodore M. Kamenecka, Patrick R. Griffin. Pharmacological repression of PPARγ promotes osteogenesis. Nature Communications, 2015; 6: 7443 DOI:10.1038/ncomms8443