14-11-2016

Η μακροχρόνια λήψη αλενδρονάτης δεν αυξάνει τα άτυπα κατάγματα.Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com)

Η μακροχρόνια λήψη αλενδρονάτης δεν αυξάνει τα άτυπα κατάγματα.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
 
Στο περιοδικό BMJ on line τον Ιούνιο του 2016 δημοσιεύθηκε μία μελέτη από την Δανία κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια χρήση του διφωσφονικού  αλενδρονάτη ελαττώνει  σημαντικά τον κίνδυνο των καταγμάτων του ισχίου χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο των άτυπων καταγμάτων του ισχίου στην υποτροχαντήρια περιοχή ή στο μηριαίο οστό.
Οι συγγραφείς της μελέτης συμπεραίνουν ότι αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν  μια αποδεκτή ισορροπία μεταξύ οφέλους και κινδύνου  της θεραπείας  με αλενδρονάτη σε σχέση με την έκβαση των καταγμάτων, ακόμη και σε συνεχή χορήγηση πάνω από 10 χρόνια.   
Μελέτες placebo-controlled έχουν δείξει μία ελάττωση του κινδύνου στα κατάγματα του ισχίου  με την χορήγηση αλενδρονάτης  για 3 χρόνια σε ηλικιωμένες γυναίκες, όμως observational μελέτες πιθανολογούν ότι τα άτυπα κατάγματα του μηριαίου είναι πιο συχνά σε ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην συγκεκριμένη  μελέτη έγινε ανάλυση  των δεδομένων από  62000 ασθενείς  ( από Danish practice registries) οι οποίοι λάμβαναν αλενδρονάτη για πάνω από 10 χρόνια. Συνολικά παρατηρήθηκαν κατάγματα υποτροχαντήρια ή του μηριαίου οστού  σε 1428 άτομα (ποσοστό επίπτωσης 3.4 ανά 1000 άτομα-έτη)  και 6784 κατάγματα ισχίου (ποσοστό επίπτωσης 16.2 ανά 1000 άτομα-έτη).
Οι ερευνητές αναφέρουν σε αυτό το άρθρο ότι η χορήγηση αλενδρονάτης για πάνω από 10 χρόνια σχετίσθηκε με 30% μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου και με καμία αύξηση κινδύνου καταγμάτων υποτροχαντηρίων ή μηριαίου οστού. Αναφέρουν επίσης ότι λαμβάνοντας υπόψη το χειρότερο σενάριο, δηλαδή την υπόθεση ότι το 100% των υποτροχαντήριων καταγμάτων και των καταγμάτων του μηριαίου οστού που συνέβησαν είναι άτυπα και δευτεροπαθή στην λήψη αλενδρονάτης και ότι οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν συνοσηρότητες, ο αριθμός των άτυπων καταγμάτων παραμένει πολύ χαμηλός . Ως εκ τούτου το όφελος για τα κατάγματα του ισχίου σε ασθενείς που λαμβάνουν μακροχρόνια αλενδρονάτη ( 10 χρόνια) υπερτερεί του κινδύνου των άτυπων καταγμάτων.
 
 
 
Πηγή= Abrahamsen Bo, Eiken Pia, Prieto-Alhambra Daniel,Eastell Richard. Risk of hip, subtrochanteric, and femoral shaft fractures among mid and long term users of alendronate: nationwide cohort and nested case-control study BMJ 2016; 353 :i3365