16-10-2013

H κατανάλωση γιαούρτης ενισχυμένης με βιταμίνη D μειώνει την τάση για οστεοπόρωση, όπως έδειξε διπλή τυφλή μελέτη (www. osteonews.gr).

H κατανάλωση γιαούρτης ενισχυμένης με βιταμίνη D μειώνει την τάση για οστεοπόρωση, όπως έδειξε διπλή τυφλή μελέτη (www. osteonews.gr).
 
Γίνεται διεθνώς μεγάλη προσπάθεια, καθημερινά απλά διαιτητικά προϊόντα να αντικαθιστούν την χορήγηση βιταμινών, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα που λαμβάνουν πολλά φάρμακα από του στόματος.
Η παρούσα τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης απέδειξε ότι δύο ενισχυμένα γιαούρτια την ημέρα με 10 μg/d βιταμίνης D και  800 mg ασβεστίου, καλύπτουν τις ανάγκες σε ασβέστιο και βιταμίνη D των  ηλικιωμένων ατόμων (μέση ηλικία 85,5 ετών)  και μειώνουν την τάση για δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό και αύξηση της οστεοπόρωσης. 
 
Πηγή = Bonjour JP, Benoit V, Payen F, Kraenzlin M., J Clin Endocrinol Metab. 2013 Jul;98(7):2915-21. doi: 10.1210/jc.2013-1274. Epub 2013 May 7.