07-03-2017

Ενας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο οστεοπορωτικός ασθενής σας,συμμορφώνεται ή όχι με την θεραπεία του.Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Ενας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν ο οστεοπορωτικός ασθενής  σας,
συμμορφώνεται ή όχι με την θεραπεία του.
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
 
Είναι γνωστό ότι η συμμόρφωση στην αντιοστεοπορωτική θεραπεία είναι πολλές φορές μη ικανοποιητική, και ειδικά για τα διφωσφονικά από του στόματος, περίπου οι μισοί ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία τους εντός του πρώτου έτους. 
Σε πρόσφατο άρθρο στο Osteoporosis International, δημοσιεύονται οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών International Osteoporosis Foundation και European Calcified Tissue Society Working Group, σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένων δεικτών οστικού μεταβολισμού ως στρατηγική παρακολούθησης της συμμόρφωσης στη θεραπεία.  
Οι δείκτες οστικού μεταβολισμού μπορούν να δείξουν την πρώιμη επίδραση του φαρμάκου στον οστίτη ιστό. Αν σε σχετικά σύντομο διάστημα μετά την έναρξη της θεραπείας διαπιστωθεί ανεπαρκής απάντηση, αυτό θα υποδηλώνει πτωχή συμμόρφωση του/της ασθενούς ή την ύπαρξη άλλης αιτίας (δευτεροπαθής οστεοπόρωση κ.α).
Οι συστάσεις βασίστηκαν στα ευρήματα της μελέτης TRIO (τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη της αποτελεσματικότητας τριων διφωσφονικών: αλενδρονάτη, ριζενδρονάτη, ιμπανδρονάτη) και προτείνουν τη χρήση των επιπέδων των PINP (procollagen type 1 N-terminal propeptide) και CTX (collagen type 1 C-terminal telopeptide) στην έναρξη της θεραπείας και τρεις μήνες μετά. 
Ως επαρκής απάντηση θεωρήθηκε η μείωση των επιπέδων του PINP κατά 36% τουλάχιστον (ελάχιστη σημαντική αλλαγή, Least Suignificant Change –LSC) και του CTX κατά 56%. Αν οι ασθενείς δεν επιτυγχάνουν αυτήν την μείωση, είτε δεν παίρνουν τα φάρμακά τους όπως πρέπει είτε υπάρχει άλλη αιτία ανεπαρκούς απάντησης. 
Η χρήση της μέτρησης της διαφοράς στα επίπεδα του  PINP επέτυχε ποσοστό ανίχνευσης επαρκούς απάντησης 84% και για το CTX το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 87%, ενώ όταν μετρήθηκαν και τα δύο, η μείωση των επιπέδων έστω του ενός από τα δύο έδωσε ποσοστό επαρκούς θεραπευτικής απάντησης 94,5%.
 
 
 
Πηγή
International Osteoporosis Foundation and European Calcified Tissue Society Working Group. Recommendations for the screening of adherence to oral bisphosphonates. Diez-Perez, A., Naylor, K.E., Abrahamsen, B. et al. Osteoporosis Int (2017). doi:10.1007/s00198-017-3906-6.