10-09-2013

Εκτός από το Ασβέστιο και την βιταμίνη D, βοηθούν ή όχι τα διάφορα διατροφικά συμπληρώματα στην Οστεοπόρωση (www.osteonews.gr).

Εκτός από το Ασβέστιο και την βιταμίνη D, βοηθούν ή όχι τα διάφορα διατροφικά συμπληρώματα στην Οστεοπόρωση (www.osteonews.gr).
 
Από το επιδημιολογικό τμήμα του Mailman School of Public Health, του Πανεπιστημίου της Columbia, έγινε μια εκτεταμένη βιβλιογραφική μελέτη που αφορούσε ποιά διατροφικά συμπληρώματα βοηθούν την πρόληψη ή την θεραπεία της Οστεοπόρωσης. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές: Α) Οι ουσίες που περιέχουν σόγια δεν έχουν δώσει σαφή θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, ίσως γιατί στις μελέτες έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικές δόσεις και διάρκεια θεραπείας. Β) Η ρίζα της μαύρης Τσιμιτσιφούνγκα και του κόκκινου τριφυλιού δεν έδωσαν αποτελέσματα στον σκελετό. Γ) Αυξημένες ποσότητες λαχανικών και φρούτων με την διατροφή συνδυάζονται σταθερά με αυξημένη οστική μάζα. Δ) Μελέτες που αφορούν τα φλαβονοεϊδή, τις καρωτένες, τα λιπαρά οξέα Ω3, τις βιταμίνες Α, C. Ε και Κ δεν οδηγούν σε σαφή αποτελέσματα ή χρησιμοποιούν υψηλότατες δόσεις. Ε) Το διττανθρακικό Κάλιο βοηθά την ομοιοστασία του Ασβεστίου αλλά δεν σταματά την οστεόλυση. ΣΤ) Υψηλή Ομοκυστεϊνη μπορεί να συνδυάζεται με κίνδυνο κατάγματος, αλλά για τις  βιταμίνες του συμπλέγματος Β δεν έχει ξεκαθαρισθεί ο ρόλος τους. Ζ) Η προσθήκη Μαγνησίου στην δίαιτα βοηθά μόνον αυτούς που έχουν ανεπάρκεια Μαγνησίου. Η) Πολύ λίγα είναι γνωστά για το Πυρίτιο, τον Φώσφορο και το Βόριο και την σκελετική υγεία.
Συμπερασματικά εκτός από το Ασβέστιο και την βιταμίνη D, μόνο η άφθονη λύψη φρούτων και λαχανικών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την σκελετική υγεία.
 
Πηγή= Nieves JW., Osteoporos Int. 2013 Mar;24(3):771-86. doi: 10.1007/s00198-012-2214-4. Epub 2012 Nov 14.