06-08-2014

Εκπληξη!!!! Ποιος είναι ο επιπολασμός της Οστεοπόρωσης και της Οστεοπενίας σε μια ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko@gmail.com)

Εκπληξη!!!! Ποιος είναι ο επιπολασμός της Οστεοπόρωσης και της Οστεοπενίας
σε μια ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko@gmail.com)
 
Πολλά έχουν γραφτεί για τον επιπολασμό της Οστεοπόρωσης και της Οστεοπενίας σε διάφορες χώρες. Μια καινούργια μελέτη αναλύει τα μεγέθη αυτά στις ΗΠΑ, μια χώρα με παράδοση στις στατιστικές αναλύσεις οι οποίες εκεί γίνονται κυρίως για οικονομικούς λόγους και παρεπιπτόντως για επιστημονικούς. Ισως και γιαυτό είναι και πολύ περισσότερο ακριβείς από άλλες.
Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2010 αλλά και τον πληθυσμό των 99 εκατομμυρίων ενηλίκων πάνω από 50 ετών που ζούσαν στις ΗΠΑ το 2010, τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης έδειξαν ότι εάν στηριχθούμε στις μετρήσεις της οστικής πυκνότητας στην οσφυΙκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα του ισχίου, τότε ο επιπολασμός ήταν για μεν την Οστεοπόρωση 10,3% για δε την Οστεοπενία 43,9%.
Επειδή δεν είμαι τόσο καλός στα μαθηματικά θα ήθελα να υπολογίσετε πόσοι πάσχουν από Οστεοπόρωση στην Ελλάδα και πόσοι από Οστεοπενία. Τα νούμερα που θα βρείτε πιστεύω ότι θα σας εκπλήξουν και θα αποτελέσουν ένα καλό έναυσμα για κοινωνικές και άλλες συζητήσεις.
 
Πηγή = Wright NC, Looker AC, Saag KG, Curtis JR, Delzell ES, Randall S, Dawson-Hughes B., The Recent Prevalence of Osteoporosis and Low Bone Mass in the United States Based on Bone Mineral Density at the Femoral Neck or Lumbar Spine. J Bone Miner Res. 2014 Apr 26. doi: 10.1002/jbmr.2269. [Epub ahead of print]