05-12-2017

Πόσο συχνή είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στις ηλιόλουστες χώρες της Νότιας Ευρώπης; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Πόσο συχνή είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στις ηλιόλουστες χώρες της Νότιας Ευρώπης; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
Εχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που είχαμε τονίσει ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στις χώρες γύρω από την Μεσόγειο Θάλασσα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα σπάνιο. Μελέτες προερχόμενες από διάφορες μεσογγειακές χώρες είχαν επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο εύρημα. Πολλές ερμηνείες έχουν δωθεί έκτοτε αλλά καμμία από αυτές δεν ερμηνεύει πλήρως το φαινόμενο (1).
Μετά την επιτέλους θετική απόφαση του ΕΟΠΠΥ να καλύπτει οικονομικά την μέτρηση της 25(ΟΗ)D3, οι Ελληνες γιατροί και οι ασθενείς τους, «έπεσαν από τα σύννεφα», όταν διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πάσχουν από σημαντική ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Οι περισσότεροι το απέδωσαν σε πρόβλημα που οφείλεται στην ανεπάρκεια των εργαστηρίων μας, που δεν δουλεύουν καλά και δεν είναι αξιόπιστα. Δυστυχώς μια πολύ πρόσφατη μελέτη (11/2017) ήρθε να τους διαψεύσει (2).
Πρόκειται για μια μελέτη ανασκόπησης που περιλαμβάνει 107 άρθρα που καλύπτουν 630,093 άτομα και έγινε από Ελληνες και ξένους ερευνητές και αφορά τα επίπεδα της βιταμίνης D στις χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρο, Τουρκία και Ισραήλ. Η ανασκόπηση διαχώρισε τα άτομα ανάλογα με την ηλικία τους, τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους, την εποχή του έτους που ελήφθει το δείγμα, την μέθοδο προσδιορισμού της βιταμίνης D και άλλους παράγοντες και μετά την συστηματική ανάλυση και σύγκριση όλων αυτών διαπιστώθηκε ότι το 27% των Νοτίων Ευρωπαίων πάσχουν από ανεπάρκεια της βιταμίνης D, δηλαδή επίπεδα βιταμίνης D κάτω των 20 ng/ml (50 nmol/l). Το εντυπωσιακό είναι ότι περίπου το 10% από αυτούς έχουν επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους κάτω από 10 ng/ml (25 nmol/l).
Τα ευρήματα αυτά, τα οποία όπως τονίσαμε στην αρχή δεν είναι πρωτοφανή, θα πρέπει, τουλάχιστον εμάς στους Ελληνες, να μας αφυπνίσουν και αφενός να μας ωθήσουν να μετράμε συστηματικά την βιταμίνη D αίμα, ανεξάρτητα από την ηλικία και αφετέρου να θεραπεύουμε την πιθανή ανεπάρκεια της βιταμίνης D όταν υπάρχει με συμπληρώματα και να μην στηριζόμαστε στον ήλιο και το καλό μας κλίμα για να μας λύσει και αυτό το πρόβλημα.
 
 
Πηγή: 
 
1. Αχιλ. Γεωργιάδης και Ε. Γεωργιάδης. Βιταμίνη D. H ερμηνεία ενός γρίφου. Εκδ. Dandelion. Αθήνα 2017. 
 
2. Manios Y, Moschonis G, Lambrinou CP, Tsoutsoulopoulou K, Binou P, Karachaliou A, Breidenassel C, Gonzalez-Gross M, Kiely M, Cashman KD. A systematic review of vitamin D status in southern European countries. Eur J Nutr.2017 Oct 31. doi: 10.1007/s00394-017-1564-2.