18-07-2017

Μπορεί το denosumab να δράσει σαν τροποιητικό φάρμακο στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα;Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Μπορεί το denosumab να δράσει σαν τροποιητικό φάρμακο στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Είναι γνωστό ότι το denosumab είναι ένα ισχυρό αντιοστεολυτικό φάρμακο. Εξ’ίσου γνωστό είναι ότι στα οστά των αρθρώσεων που προσβάλλει η Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ), δημιουργούνται έντονες οστεολύσεις και η σοβαρότητα της νόσου κρίνεται τις περισσότερες φορές από την έκταση των οστικών βλαβών που έχει δημιουργήσει. Αλλωστε και στόχος κάθε θεραπείας είναι να προλάβει να αναστείλει την εξέλιξη των οστικών φθορών.
Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν η αξιολόγηση της δράσης του denosumab στα οστά των αρθρώσεων των ασθενών που έπασχαν από ΡΑ. Αναζητήθηκαν σχετικές εργασίες στις βάσεις δεδομένων PubMed, Cochrane, Web of Science, ClinicalTrials.gov , και στο  WHO International Clinical Trials Registry Platform. 
Σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν αρχικά, από τις 168 μελέτες που αναβρέθηκαν, απομονώθηκαν 4 που πληρούσαν τα κριτήρια και αφορούσαν 687 ασθενείς.
Η ανάλυση των μελετών έδειξε ότι το denosumab αναστέλλει την καταστροφή της άρθρωσης όπως έδειξε ο ακτινολογικός έλεγχος, στους 6 και 12 μήνες θεραπείας, περισσότερο από το placebo, την αλενδρονάτη και τα άλλα τροποιητικά της νόσου φάρμακα. Δεν φάνηκε να έχει δράση στην στένωση του μεσαρθρίου διαστήματος, το DAS28 και το HAQ. Δεν καταγράφηκε καμιά περίπτωση οστεονέκρωσης  της κάτω γνάθου ή άτυπου κατάγματος. Δεν παρουσίασε περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα με τα οποία συγκρίθηκε. Συμπερασματικά το denosumab αναστέλλει τις οστικές διαβρώσεις στην ΡΑ, μετά από 6 ή 12 μήνες θεραπείας χωρίς να παρουσιάζει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
 
 
 
Πηγή = Boleto G., et al. Disease-modifying anti-rheumatic drug effect of denosumab on radiographic progression in rheumatoid arthritis: a systematic review of the literature. Clin Rheumatol. 2017 Jul 1. doi: 10.1007/s10067-017-3722-6. [Epub ahead of print]