22-05-2018

Λάθος η παροδική διακοπή των Διφωσφονικών (drug holiday) στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης !Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Λάθος η παροδική διακοπή των Διφωσφονικών (drug holiday) 
στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης !
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Πριν μερικά χρόνια μετά από μια έξαρση των δημοσιευμάτων σχετικών με τις παρενέργειες των Διφωσφονικών στον ηλεκτρονικό και μη ιατρικό τύπο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ενδοκρινολογίας και Αμερικανική Ενωση Ενδοκρινολόγων εξέδωσε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι όταν κάποιος λαμβάνει Διφωσφονικά για πάνω από 5 χρόνια θα πρέπει να τα διακόπτει διότι κινδυνεύει να πάθει οστεονέκρωση της γνάθου ή άτυπο κάταγμα. Σε ελαχιστο χρονικό διάστημα οι πιο ψύχραιμοι από τους ενδοκρινολόγους αλλά και από τις άλλες ειδικότητες που ασχοούνται με την οστεοπόρωση δημοσίευσαν άρθρα τα οποία απέρριπταν την οδηγία του Κολλεγίου και της Ενωσης, τονίζοντας ότι: 1) Οταν κάποιος έχει πρόβλημα με χαμηλή οστική μάζα δεν πρέπει να διακόπτει ποτέ την θεραπεία του. 2) Η σπανιότητα των παραπάνω παρενεργειών που αφορά 1 περίπτωση σε 100000 ανθρωποέτη θεραπείας δεν δικαιολογεί την διακοπή της θεραπείας και 3) Γιατί θα πρέπει να γίνεται η διακοπή στα 5 έτη και όχι στα 6 έτη ή στα 4 έτη. Σχετικές εργασίες που να διακαιολογούν τα ειδικά τα 5 έτη δεν έχουν δημοσιευθεί. Η FDA δημιούργησε τότε μια επιτροπή για να λύσει το πρόβλημα, αλλά μετά 2 ημέρες ατέρμονων συζητήσεων δεν κατέληξε πουθενά και ανέβαλε την όποια απόφαση της.
Την περασμένη εβδομάδα ερευνητές από Πανεπιστήμιο Loyola, Maywood, Illinois, δημοσίευσαν μια μελέτη που αφορούσε 401 άτομα τα οποία ελάμβαναν θεραπεία με Διφωσφονικά γιατί έπασχαν από Οστεοπόρωση ή σοβαρή Οστεοπενία και την διέκοψαν μετά από 5 χρόνια, μετά απο σύσταση των ιατρών τους για να μην πάθουν τις σπάνιες παρενέργειες που αναφέραμε παραπάνω. 
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για τα επομενα 6 χρόνια και διαπιστώθηκε ότι το 15,4% εξ αυτών υπέστησαν οστεοπορωτικό κάταγμα με τα περισσότερα να συμβαίνουν το 4ο και 5ο έτος της διακοπής της θεραπείας. Στο σύνολο των ασθενών, πριν την διακοπή, το 62%  ελάμβανε Αλενδρονάτη και το 34% Ριζεδρονάτη.
Τα πιο συνηθισμένα κατάγματα ήταν στους καρπούς, στα πλευρά, στους σπονδύλους και στον άκρο πόδα και βέβαια οι γιατροί τους τους ξανάρχισαν άμεσα την θεραπεία με Διφωσφονικά.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι δεν θα πρέπει να διακόπτουμε την θεραπεία σε έναν ασθενή που εξακολουθεί να πάσχει από σοβαρή οστεοπενία ή οστεοπόρωση όσα χρόνια θεραπείας και να χρειασθεί.Το όριο της 5ετίας είναι τελείως λάθος.
 
 
Πηγή =  Brittany Bindon, William Adams, Neelam Balasubramanian, Jasmin Sandhu, and Pauline Camacho (2018) OSTEOPOROTIC FRACTURES DURING BISPHOSPHONATE DRUG HOLIDAY. Endocrine Practice: February 2018, Vol. 24, No. 2, pp. 163-169.