03-10-2017

Η υποβιταμίνωση D αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα υπογονιμότητας στις γυναίκες.Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Η υποβιταμίνωση D αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα υπογονιμότητας στις γυναίκες.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Reproductive Immunology, μία διασταυρούμενη μελέτη που αφορούσε την υπογονιμότητα σε γυναίκες και την βιταμίνη D. Η μελέτη έγινε στο Polymedical Center for Prevention of Recurrent Spontaneous Abortion στη Ρώμη και αφορούσε 70 μη γόνιμες γυναίκες οι οποίες συγκρίθηκαν με 250 φυσιολογικές σαν μάρτυρες. Σε όλες μετρήθηκε η βιταμίνη D, το ασβέστιο και η παραθορμόνη στο αίμα τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μη γόνιμες γυναίκες είχαν σημαντική μείωση της βιταμίνης D στο αίμα τους (p= 0,03) και μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξουν κάποια αυτοάνοση πάθηση (p = 0,007) συγκριτικά με τις φυσιολογικές γυναίκες. Αντίθετα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν μια προστατευτική επίδραση στην υπογονιμότητα των γυναικών (OR=0,96;p=0.041).
Συμφωνα με τους ερευνητές θα πρέπει πάντα να μετράται η βιταμίνη D στις γυναίκες με υπογονιμότητα και εάν είναι μειωμένη να αποκαθίστανται τα επιπεδά της στο φυσιολογικό.
 
 
Πηγή
 
Triggianese P., et al. Am J Reprod Immunol. 2017, August 03.